Uzzini patiesību par fizmatiem un ditfiem!

Pirmoreiz vēsturē fizmati un ditfi šķērsgriezumā. Uzzini visu par abu konkurējošo fakultāšu studentiem, pasniedzējiem, pašpārvaldēm, iespējām, kojām un folkloru. Kas ir dididra un kāpēc fizmatiem patīk ciest?

pic3VSpic4

Studenti.

Ja par Fizmatiem mēdz teikt, ka tas ir dzīvesveids, tad ditfi jau ir reliģija. Atšķirībā no Fizmatiem DITF ir šauri specializēta fakultāte – datoriķi, tāpēc pārsvarā visi ditfi ir cilvēki ar līdzīgu nodarbošanos un dzīvesveidu. Jau izsenis baumo, ka ditfu puiši ir vislabākie masieri, bet ditfu meitenes aizmirst neesot iespējams. Fizmatos ir daudz un dažādas specialitātes, bet jau Aristotelī ir redzams, ka Fizmati ir ļoti saliedēti un ļoti aktīvi. Ja nepieciešama palīdzība, lai sagatavotos kontroldarbam vai eksāmenam kursabiedri noteikti palīdzēs. Pārsvarā ditfi burzās pa Meža ielu, kur atrodas ditfu mazā karaliste. Fizmatiem toties ir Zellija, kurā atrodas Fizikas nodaļa, Matemātikas nodaļa un galvenais – Zeļļu kojas.

Pasniedzēji.

Fizmatos ir visdažādākie pasniedzēji sastopami. Ir tādi kā pasniedzējs Buls, kura lekcijas, pateicoties mazajiem iespraudumiem no pasniedzēja puses, negribas nekādīgi palaist garām. Ir tādi pasniedzēji kā Strods, no kura baidās visi, bet visvairāk tie, kas gribējuši izbraukt cauri universitātei. Ir arī tādi pasniedzēji, pie kuriem var viegli dabūt atzīmi nemācoties, bet par tiem, lai pastāsta vecāko kursa studenti. Pasniedzēju fizmatos ir daudz un dažādi un tikai studiju laikā sanāk ar viņiem iepazīties, un to nenožēlot.

Viens no DITF leģendārākajiem pasniedzējiem ir profesors Jānis Osis, mēļo, ka tieši šajā galvā dzima ideja par trīs DITF institūtu izveidi – programmētājiem(LDI), IT(ITI) un dzelziniekiem(DADI). Arī pašreizējais dekāns ir viens no bijušajiem pr. Oša audzēkņiem – Sukovskis Uldis – atsaucīgs pret studentu pašpārvaldi, bet ar savu raksturiņu. Godīgi sakot, pasniedzēji DITFiem tādi rozīņaini gadījušies – katram sava odziņa – viens aristokrātisks bez gala, cits atkal bez gala un malas iemīlējies savā mācāmajā priekšmetā, vēl kāds tik par lāčukiņu vai Garfīldu tiek dēvēts. Datu bāzes pasniedz leģendāri biedējošs tēls – profesors Eiduks, baumo, ka viņš ir viens no zinošākajiem onkuļiem Latvijā datu bāžu jomā.

Studentu pašpārvalde.

Runā, ka, ja neesi bijis iesaistījies SP, tad bieži īsto studentu dzīves fīlingu nemaz neizdodas noķert, jo tikai organizējot un rosoties tu spēj pilnvērtīgi sevi realizēt. DITF SP ir viena no autonomiskākajām RTU pašpārvaldēm – tāds mazs anklāvs RTU iekšienē. Klīst baumas par to, ka DITF SP ir kā melnais zirdziņš – neuzpērkami un nekad nevar zināt, kurš lauciņš būs tas, uz kuru viņi leks. Arī FMF SP dod iespēju studentiem aktīvi piedalīties pasākumu organizēšanā, studiju līmeņa celšanā un citās aktivitātēs. Katrs var atrast nišu, kurā padarboties un izpausties. Darbojoties SP tu iegūsi pieredzi, ko varbūt novērtēs arī darba devējs. Tu iegūsi iemaņas, kas tev dzīvē noderēs, kā arī tu iegūsi daudz jaunus draugus. FMFSP pagājušogad iegādājās zapiņu, lai prezentētu savu fakultāti.

Iespējas.

Fizmatiem ir daudz un dažādas iespējas. SP ir parūpējusies, lai fizmati regulāri varētu doties un sportot, kā arī SP organizē 7 izklaides pasākumus visa mācību gada garumā. Vissvarīgākais pasākums ir Fizmatdienas, kuras notiek veselu nedēļu. Nedēļas laikā pagājušogad bija 13 pasākumi. Lielākais bija laivu brauciens, kurā piedalijās vairāk par 150 studentiem. Lielu interesi piesaistija „Comer svaigs” spēle, kurā fizmati varēja virtuālajā vidē skraidīt pa fakultāti un šaudīties no sirds patikas. Fizmati ir arī pacentušies digitalizēt diezgan daudz savu mācību materiālu, tāpēc fizmatu mājas lapā ir atrodami ļoti daudz un noderīga informācija. Kā LU studenti, fizmati var optometrijas nodaļā bez maksas pārbaudīt redzi. Var bez maksas apmeklēt psihologa konsultāciju. Dziedāt korī, spēlēt teātrī, dejot un citas līdzīgas lietas.

RTU studentiem ir bonuss, ka RTU darbojas divas organizācijas ar mērķi izklaidēt, nodarbināt un izglītot – RTU Studentu klubs, RTU Studentu parlaments. Universitātes paspārnē darbojas 11 amatieru kolektīvi un vairāki interešu klubi. Ceļotāju klubiņš, piemēram, iekaro kalnu virsotnes un dejo lambadu tās dzimtenē. Savukārt, RTU SP bieži rīko dažādus pasākumus, kur ieejas maksa ir minimāla un studentiem piemērota, piemēram, Ledus balli, sporta dienu Ronīšos, Fukšu balli un Mīlestības svētkus.

Parunāsim par Robotiku. Tehniskā universitāte tomēr ir tehniska un četrām fakultātēm sadarbojoties šeit darbojas robotikas pulciņš. RTU būvē robotus. Līdzīga veida pulciņu Latvijā nav, tāpēc noris sadarbība ar Tallinas Tehnisko universitāti.

Kojas.

Ditfiem nav vienotu koju. Tā kā kojas ir izsvaidītas pa visu Rīgu, tad arī likumsakarīgi, ka ditfi ir sastopami visās Rīgas malās. Ditfu dzīvībai nepieciešamais internets te tikai priecē lietotāju – ātrums tāds, ka vienu smackdown pāris minūtēs novelk! Komandantes ar mums tādas interesantas, zinu, ka citiem ar viņām dažkārt plūkšanās sanāk. Nav jau viņas nemaz tik iesīkstējušas – cilvēki kā cilvēki – vajag avīzes remontam – iedos. Pret durvju izņemšanu istabiņai gan viņas tik pielaidīgas nav, bet visu jau var sarunāt.

Fizmatiem ir slavenās Zeļļu ielas kojas, lai gan vairāki fizmati ir apmetusies arī Buļļu kojās. Regulāri Zelļu ielas kojās kaut kas notiek, un ja vien tu neesi malā sēdētājs, tad kojās būs ļoti interesanti. Mācīties reizēm ir grūti, bet ir istabiņas, kurās var atrast arī mieru, lai izmācītos gaidāmajam kontroldarbam. Komandantes ir kā jau komandantes. Nelaiž nepiederīgos iekšā un reizēm pieķer studentus pārkāpumos, par kuriem jāraksta paskaidrojumi. Ja ir vēlēšanās tikt iekšā kojās neatstājot lejā savu apliecību, tad parunājot ar kojiniekiem atradīsies kāds veids, kā to izdarīt.

Folklora.

Fizmatu folklora ir diezgan interesanta. Pats svarīgākais teiciens ir tas, kurš rakstīts uz sensenā fizmatu oranžā krekla “Fizmats labākajos gados. Baidies”. Fizmatiem ir seni teicieni un dziesmas, kas katru gadu no jauna tiek bļautas Aristotelī un fizmatu gājienā. Piem:”Auziņš auzās nevedīs”, vai “Fizmati – Latvijas orandžais zelts”. Kā arī kaut kas jauns, kas parasti rodas fizmatu laivu braucienā. Pirms diviem gadiem sākās runas par “nigeriem”. Pagājušogad aktuāli bija “D&D”, kas vēl aizvien ir topā. Šogad vairākus fizmatus ir aizrāvis teiciens “Ciešanas eksistē”. Padzīvojot kādu laiku kopā ar fizmatiem tu sāc just, ka fizmatu dzīvesveids sāk palēnām pārņemt tevi.

Viens no tādiem klasiskākajiem un vecākajiem DITF saukļiem ir ‘If intelligence inside then begin join (DITF); end. ENTER’. [Be proud of being DITF]

Tīrasiņu DITFs līdz kaulu smadzenēm. [Atbilde uz jautājumu: dēls – vai tu esi stulbs vai izliecies?]

Nesen centos latviskot ditfisko saukli ” Come to the DITF side – we have cookies.!” Rezultātā – DITFiem ir cepumiņi, gādā tik tēju! Protams, nedrīkst aizmirst arī valodnieku ieteikto – Ditfiem ir sīkdatnes, gādā tik tēju! Bet atceroties slaveno lāci Vinniju Pūku, DITFi viens otru mīļi mēdz saukt par Dididrām – DITFs DITFam DRAugs.

Nu ko – fizmati, ditfi.. Katrā pusē ir savi cepumiņi un rozīnītes, savi melnie caurumi un ēverģēlības. Galvenais, lai vieta, kur atrodies TU, ir tā, ko pats esi izvēlējies un iemīlējis!

Ditfs Irēna & Fizmats Andris