Noslēgusies nometne pirmkursniekiem “Noraujies no ķēdes ’09”

NNK_bilde2Viss sākās 21.08.2009, kad vieglā satraukumā par nometni RTU SP telpās ieradās orgi, tika nodotas pēdējās instruktāžas un ap 18:00 orgi devās pie ieejas durvīm, kur pulcējās dalībnieki.
Vieglā „Rīgas svētku” mūzikas pavadībā notika dalībnieku reģistrācija un pirms kāpšanas autobusā arī pirmā iepazīšanās spēle, kurā tika iedotas vārdzīmītes, lai nometnē nepazaudētu savu identitāti. Bija ieradušās arī Red Bull meitenes, kas iedeva papildus enerģijas devu gan orgiem, gan dalībniekiem. Varējām doties ceļā, par kura galamērķi dalībniekiem nebija ne jausmas. Pirms autobusa atiešanas paspēja ierasties pēdējais Kaspars, kas vēl ap18:00 bija Kalnciemā un mēģināja nostopēt kādu auto, lai tiktu uz nometni. Ceļš uz nometni bija nemazāk satraucošs – mūsu autobusā iemetās ceļmalas laupītāji, kas nozaga vienu no meitenēm. Zaudējuši vienu dalībnieku turpinājām ceļu; pa ceļam pēkšņi „saplīsa” autobuss un dalībnieki bija gatavi turpināt ceļu . Pēc laika gan mantas atveda, likām somas plecos un gājām. Par laimi galamērķis nebija tālu un drīz vien dalībnieki nonāca pļavā, kur viņu pirmā aktivitāte bija „pilsētplānošanas praktikums”. Turpinājām iepazīties, gaidot vakariņas. Pavāri pārcentās un uzvārīja griķus 100 personām – viens katls paliek pilns. Tuvojās pusnakts, tumsa klāja pļaviņu, kad dalībnieki tika sadalīti komandās, lai „meklētu orientāciju” jeb tuvojās saliedēšanās nakts trase. Sešas komandas, 8 kontrolpunkti, spriedze, dziestošas lāpas, rāciju 2. kanāls un dalībnieki veic uzdevumus – baltmaizes ēšana, intelektuālais punkts, auglības deja, varavīksnes krītiņi, olu mētāšana u.c.. Tikuši tam visam cauri, devāmies pie ugunskura sildīties, dziedāt dziesmas, dzert tēju un gulēt mazāk stundu nekā ierasts.
Nākamajā rītā „Dieva sods” jau pirms deviņiem dalībniekiem likās nežēlīgs, ruporā izskanējusī pavēle celties augšā bija nepārprotama, un dalībnieki negribīgi ar miegu sejā līda ārā no teltīm, tālāk sekoja rīta skrējiens pa ciematu. Pēc brokastīm sākās nopietnās runas par fakultāšu pašpārvaldēm un RTU SP, kurā jaunie studenti varēja uzzināt, kas tās ir par organizācijām, uzdot jautājumu par studiju dzīvi un mācību procesu, mācībspēkiem un citiem viņus interesējošiem jautājumiem. Tālāk bija enerdžaizeri, dažādas spēles, dienas baudīšana, jo laika apstākļi bija tiešām ideāli.
Orgi bija paredzējuši kādu pārsteigumu dalībniekiem, jo lika 16 minūšu laikā nojaukt teltis un sakrāmēt mantas. Dalībnieki bija neziņā, kas notiks. Ap 17.00 devāmies pa meža ceļu atpakaļ, autobuss jau gaidīja – priekšā vēl viens brauciens. Brauciens īss, un esam jau tuvāk lielākai civilizācijai nekā pļavā.
Liela ēka, blakus dīķis, kurā pēc pāris minūtēm bija peldētpratēji, pirtiņa, terase, augšstāvā matrači. Pēc vakariņām dalībniekiem jāspēlē būs teātris pēc kāda filmu žanra! Komandas cītīgi domāja scenārijus, meklēja atribūtiku un tērpus, sadalīja lomas, saskaņoja tekstus. Pēc vakariņām ierodas pasākuma vainīgā persona Gaļina, viņas mazmeita, kura piedalījusies „Latvijas princese” atlasē un Gaļinas kaimiņš skaistā halātā un roku dzelžiem rokās. Visi trīs izpēta vakara filmu programmu, un izrāde var sākties. Pirmā piedāvātā filma bija „pasaku trilleris”, kurā bija daudz dažādu epizožu, nervus stindzinošas ainas, bet galveno domu varēja uzzināt stāsta beigās. Programmā arī „pornofilma”, kurā dalībnieki nekautrējās veikt dažādas kustības. Bija „fantastiskā zinātnistika”, kurā citplanētietis kļuva par īstu bomzi. Piedāvāta tika arī „vēsturiska kostīmdraza”. Kā arī „latviešu folkloras pētniecības bezlīmeņa programmas praktiskais darbs tautasdziesmu analīzē”, kurā veica kādas tautasdziesmas pilno asinsainu. Neiztika arī bez „mākslīgās filmas”, kurā ģimenes galva bija aizrāvies ar krāniem. Pēc šī pasākuma Gaļina ar ciemiņiem devās apspriesties, lai kādai no komandām piešķirtu Gaļinas speciālbalvu „Sudraba govi”. Kā izrādījās „fantastiskā zinātnistika” Gaļinai bija gājusi pie sirds vislabāk.
Atšķirībā no pirmās nakts, kad visi uz laiku bija pametuši ugunskuru, šoreiz bija cilvēki, kas acis neaizvēra (vismaz horizontālā stāvoklī). Mierīgā gaisotnē tika pavadīta „brokoļošana” jeb brokastu ēšana. Tad sākās nobeiguma un atvadu vārdi dalībniekiem, katrs dalībnieks dalījās, kas nometnē esot paticis vislabāk. Katrs dalībnieks saņēma pateicības par piedalīšanos nometnē un sponsoru dāvanas. Daži no dalībniekiem izcēlās, tāpēc tie saņēma īpašos diplomus dažādās nominācijās – „meža feja”, „programmēšanas Guru”, „izreaģē līdz galam”, „filozofiskais miljonārs” u.c..
Kā jau visos labos pasākumos visam pienāk beigas un notiek arī kopīga fotografēšanās, kur visi smaidīgām sejām pozēja fotogrāfiem. Pēc nometnē pavadītajām dienām dalībnieki ir iepazinušies savā starpā, guvuši priekšstatu par studijām un ārpus studiju aktivitātēm, jūtas droši un ir gatavi studijām RTU.  Dalībnieki un organizatori saka lielu paldies nometnes atbalstītājiem: A/S “Hanzas maiznīca”, SIA “Fazer maiznīcas”, A/S “Cēsu alus” un SIA “Pērnes L”.

Lāsma Bergmane-Behmane