NATO Samita simulācijas spēle

Jau otro gadu pēc kārtas Latvijas Transatlantiskā organizācija (LATO) sadarbībā ar Ārlietu ministriju organizē NATO Samita simulācijas spēli Latvijas jauniešiem. Šogad simulācijas spēle notiks 9. aprīlīun tās tēma ir „Jaunā stratēģiskā koncepcija kā NATO nākamais attīstības pakāpiens”.
Simulācijas spēlē katra dalībnieku komanda pārstāvēs kādu no NATO dalībvalstīm un tām būs jāpanāk vienošanās par samita deklarācijas tekstu, vienlaicīgi turpinot aizstāvēt savas valsts pozīciju. Spēles mērķis ir veicināt jauniešu zināšanas un interesi par NATO un starptautiskās drošības un aizsardzības politikas jautājumiem, tādējādi sekmējot jaunās paaudzes politisko iesaistīšanos, neatkarīgu izpētes darbu, analītisko spēju uzlabošanos, kā arī izpratni par NATO politisko un militāro lēmumu pieņemšanas procesu.

Pieteikšanās spēlei sākas *11. februārī*, un tajā var piedalīties ikviens Latvijas jaunietis vecumā no 18 līdz 26 gadiem, veidojot divu cilvēku komandu. Komandai ir jāizstrādā un līdz *š.g. 8.martam* *pulksten 16.00* uz abām e-pasta adresēm arvils@lato.lv <mailto:arvils@lato.lv> un laura.kellija@mfa.gov.lv <mailto:laura.kellija@mfa.gov.lv> jānosūta analītiska *eseja* (līdz 8 000 zīmēm) par tēmu *„Jaunā NATO Stratēģiskā koncepcija: Latvijas perspektīva”*.

Nedēļas laikā esejas tiks izvērtētas un *15.martā* tiks paziņotas 2*8 labākās komandas*, kuras tiks aicinātas piedalīties spēlē. *17. martā* visi dalībnieki tiek aicināti uz LATO biroju Rīgā, Rūpniecības ielā 10, kur komandas noteiks valstis, kuras pārstāvēs simulācijas spēlē. Sešām labākajām komandām pēc eseju rezultātiem tiks dota iespēja pašiem izvēlēties sev vēlamo valsti, pārējās 22 komandas savu pārstāvēto valsti izlozē. Tikšanās laikā Ārlietu ministrijas pārstāvis iepazīstinās ar lēmumu pieņemšanas procedūru NATO.

Komandu darbu vērtēs ekspertu komisija, kas pēc simulācijas spēles beigām paziņos *6 labākās komandas*. Pirmo trīs vietu ieguvēji (6 personas) iegūs iespēju viesoties NATO Galvenajā mītnē Briselē, Beļģijā. Nākamo trīs vietu ieguvēji saņems dāvanā vērtīgas grāmatas.

Konkursa nolikumu un komandu pieteikumu anketu atradīsi ŠEIT vai arī lejupielādējot to LATO mājas lapā – www.lato.lv <http://www.lato.lv>

Spēles rīkošanu atbalsta LR Aizsardzības ministrija, NATO Publiskās diplomātijas nodaļa un Konrāda Adenauera fonds.