DITFi vs ETFi – vasaras nometne “Noraujies no ķēdes 2006”

Jau otro gadu Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes studentu pašpārvalde rīkoja nometni pirmkursniekiem „Noraujies no ķēdes”, kura notika 25 – 27.08 „Skutēnos”, Madonas rajonā. Šogad šī nometne tika rīkota sadarbībā ar Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes studentiem.

Savus kursa biedrus, pirmkursnieki pirmo reizi ieraudzīja satiekoties pie RTU galvenās ēkas. Visur sveši cilvēki, taču tas nebija uz ilgu laiku, jo jau Rīgā pirmkursniekus gaidīja pirmais uzdevums – klīst pa Vecrīgu un censties pierunāt pavisam nepazīstamus garāmgājējus iemainīt konfekti „Chupa Chups” pret kaut ko citu. Jāteic, ka daži pirmkursnieki bija gana radoši un veiksmīgi izpildījuši šo uzdevumu, mainoties līdz pat piecām reizēm, ieguva gan pildspalvas, gan balonus, gan zīmuļus, pat ādas piekariņu un diezgan vērtīgas šķiltavas.

Arī turpceļš līdz nometnei izvērtās par piedzīvojumu. Organizatori galamērķi turēja noslēpumā, tādejādi radot intrigu un aizrautīgu turpmāku notikumu gaidīšanu. Ceļā pavadītās trīs stundas pagāja ātri, kaut arī vilciens bija pārpildīts un nometniekiem bija jāstāv kājās vai arī jāsēž uz grīdas, paklājot avīzi. Tās tika aizpildītas gan ar jaukām sarunām un iepazīšanos, gan ar kāršu spēlēm. Pašā nometnē dalībnieki ieradās, kad jau bija pilnīga tumsa, celt teltis tumsā likās pietiekami ekstrēmi. Vakars kopīgi tika pavadīts pie ugunskura, ēdot vakariņas, dzerot tēju un dziedot dziesmas.

Tikai otrā rītā, izlienot no telts, varēja ieraudzīt skaisto nometnes atrašanās vietu. Diena bija ideāla āra aktivitātēm. Rīts iesākās ar nelielu rīta rosmi līdz svētavotam, kur kopīgiem spēkiem piepildījām dzeramā ūdens krājumus.

Pirmkursniekiem bija iespēja noklausīties lekciju par RTU Studentu Parlamenta nozīmi studentu dzīvē, kā arī iespēja iepazīties ar savu fakultāšu studentu pašpārvaldēm un studiju dzīvi fakultātē. Vecāko kursu studenti dalījās studiju dzīves pieredzē ar pirmkursniekiem, kā arī kopīgi tika spēlētas dažādas spēles.

Lai būtu iespēja iepazīt dažādākus cilvēkus, visi dalībnieki tika sadalīti četrās komandās – zilā, zaļā, sarkanā un melnā, kas kopā pildīja dažādus uzdevumus visas dienas garumā. Viens no radošākajiem uzdevumiem bija kopīgi izdomāt kāda pasākuma plānu, kura budžets ir 1000Ls. Idejas bija dažādas sākot ar laivu brauciena līdz pat greznai ballei, kurā visi puiši ir apģērbušies tradicionālajos skotu svārkos.

Tā kā RTU ir iecienīts sports, tad arī pirmkursnieku komandām bija jāsacenšas netradicionālajā volejbolā – dvieļubolā. Sīvā cīņā uzvarēja zilā komanda, taču tas jau nebija pārsteigums, jo visi zilās komandas dalībnieki bija DITFi.

Lai parādītu savas tehniskās prasmes, viens no komandu uzdevumiem bija izveidot ierīci, kas pēc iespējas tālāk aizsviestu jēlu olu. Komandām tika piešķirts ekipējums – miskastes maisiņš, līmlentes, dakšiņa, kā arī viena „Demo” (izmēģinājuma) ola. Dalībnieki drīkstēja izmantot arī dabā atrodamus materiālus, taču dažas komandas bija viltīgākas un izmantoja arī neatļautus materiālus, piemēram, kurpju auklas, taču tās tika veiksmīgi nomaskētas ar koku zariem un pļavu puķēm, tādejādi arī konstrukciju dizainam tika pievērsta liela uzmanība. Taču vistālāk aizmeta olu komanda, kas izveidoja ļoti vienkāršu konstrukciju.

Dienas kulminācija bija vakarā, kad jaunajiem studentiem bija jādodas nakts trasē un jāizpilda uzdevumi, lai „Haļavas” dievs būtu ar tiem apmierināts. Komandām bija ar kliegšanu jānopūš svecītes, jāveido cilvēku piramīda, jāizlien cauri šķēršļiem, jārāpjas kalnā pilnīgā tumsā, kā arī lamāties drīkstēja tikai latviešu valodā. Dažai komandai gadījās arī apmaldīties, taču organizētāji sekoja visam līdzi un tālu apmaldīties tumsā neizdevās. Pēc visām dienas aktivitātēm nometnes dalībnieki devās pirtiņā.

Brīvajos brīžos pirmkursnieki iztaujāja vecāko kursu studentus par studiju dzīvi savās fakultātēs, kā arī saņēma daudz vērtīgu padomu, kas noderēs studijās. Lai gan arī trešā diena iesākās ar stipru lietu un lija līdz pašai prombraukšanai, kopumā nosalušie, izmirkušie nometnes dalībnieki bija ļoti apmierināti ar šo nometni. Pirmkursniekiem bija lieliska iespēja iepazīties ar saviem nākošajiem studiju biedriem. Noteikti, ka 1.septembrī stāvot Ķīpsalā pie kolonādes, viņi nebūs vieni, jo ir ieguvuši labus paziņas un draugus.

Autors: Viktorija no DITFiem