Notikušas otrās Baltijas sumo robotu sacensības

brs_2009_est-2344. aprīlī Tallinas Tehniskajā universitātē norisinājās otrās Baltijas sumo robotu sacensības, kurās dalību ņēma 35 roboti trīs sacensību klasēs – 3 kg, mini un Roomba sumo. Divi kausi aizceļoja uz Lietuvu, viens – palika Igaunijā, bet latviešiem – divas bronzas godalgas.

3 kg sumo klases robotu cīņas parasti ir visinteresantākās, arī robotu izmaksas ir lielākās – mērāmas vairākos simtos latu. Dalību šajā disciplīnā ņēma 5 roboti, daži no tiem bija uzlaboti iepriekšējo sumo robotu sacensību dalībnieki, kā arī divi no Latvijas. Par favorītiem tika uzskatīti Baltijas sumo robotu sacensību 2008 finālisti lietuviešu Master of Disaster un igauņu Slayer. Otrā cīņa ar latviešu robotu Morgenstern robotam Slayer izrādījās liktenīga, jo kādas spēkošanās laikā tas pārkarsa, par ko liecināja no korpusa nākošie dūmi. Robots sacensības turpināja, bet nespēja vairs cīnīties par godalgām. Sacensību ringā nepārspēts izrādījās lietuviešu robots Master of Disaster, otrajā vietā – igauņu robots Killer, bet trešajā vietā – jau pieminētais latviešu robots Morgenstern.

Jāmin, ka 3 kg sumo klasē atļauts izmantot tādas palīgierīces kā magnētus un vakuuma sūkņus, lai palielinātu robota saķeri ar ringu. No malas bija redzams, ka uzvarētājs robots Master of Disaster bija aprīkots ar magnētu, jo tā saimniekam nācās piepūlēties, lai atrautu to no ringa. Turpretī latviešu robots Morgenstern bija vienīgais šajā klasē, kas aprīkots ar kāpurķēdēm.

Mini sumo klasē bija vērojama lielākā dalībnieku aktivitāte – 19 sumo roboti, 7 no Latvijas. Tas skaidrojams ar to, ka šādu robotu izmaksas ir daudz mazākas nekā 3 kg sumo klasē. Par uzvarētāju kļuva igauņu robots Põrgupoiss, aiz sevis atstājot pagājušo sacensību uzvarētāju lietuviešu robotu BAD. Trešajā vietā – latviešu robots Alien.

Roomba sumo klasē dalībniekiem tika dota iespēja parveidot iRobot Roomba putekļusūcēju robotu cīņas sumo robotā. Dalību šajā disciplīnā ņēma 11 Roomba sumo roboti. Šoreiz viss goda pjedestāls tika lietuviešiem – pirmo vietu izcīnīja robots KU-Wireless, otrais – One-Eye, trešais – Happy End. Kā stāstīja lietuviešu kolēģi, tad panākumu atslēga bija „kabatiņas” izveidošana robotam tā, lai tas spētu pacelt pretinieku, samazinot tā saķeri ar zemi.

Iepriekšējās Baltijas sumo robotu sacensības notika 2008. gada 13. septembrī Rīgā. Vairāk informācijas par sacensību rezultātiem un projektu var rast to mājas lapā www.balticrobotsumo.org.

1. maijā Rīgas Tehniskās universitātes galvenajā ēkā norisināsies jau trešās robotu sacensības Robotika 2009. Tās notiks sumo un līnijas sekotāju robotu disciplīnās. Tajās dalību ņems daudzi Baltijas sumo robotu sacensību dalībnieki, kā arī jauni roboti – cerams, ka šoreiz latviešu robotiem veiksies labāk.

Robotika 2009 organizē RTU Robotikas klubs un Studentu parlaments, atbalsta Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Mobilais Telefons, iRobot, Festo, portāls draugiem.lv, žurnāls Ilustrētā zinātne. Ieeja pasākuma apmeklētājiem ir bez maksas. Vairāk informācijas par Robotika 2009 var rast projekta mājas lapā www.robotika.lv.

Informāciju sagatavoja

Dainis Jakovels

dainis.jakovels@rtu.lv