RTU Zinātnieku naktī – ieklausies stāstā par enerģiju!

Rīgā, 2012. gada 28.septembrī no plkst. 18.00 līdz 24.00 norisināsies Zinātnieku nakts. Rīgas Tehniskās universitātes studenti un darbinieki aicina ikvienu interesentu nākt un iemācīties saslēgt elektrisko shēmu, aplūkot saules baterijas, izgatavot kabatas lukturīti, novērtēt CO2 emisiju daudzumu, iepazīties ar elektriskām iekārtām un ūdeņraža enerģiju.

Galvenās Zinātnieku nakts aktivitātes Rīgas Tehniskajā universitātē norisināsies Enerģētikas un Elektrotehnikas fakultātē, Kronvalda bulvārī 1, kur apmeklētajiem būs atvērtas 4 laboratorijas: Vides monitoringa laboratorija, Ražošanas procesu automatizācijas laboratorija, Elektrisko aparātu un mikromašīnu laboratorija, Ūdeņraža enerģijas un degvielas šūnas pētniecības laboratorija.

Pasākuma ietvaros notiks arī eksperimentu demonstrācijas: varēs aplūkot Teslas spoles zibeņus, iepazīties ar ūdeņradi un sajust elektrības spēku. Katrs apmeklētājs būs gaidīts radošajās darbnīcās, kur varēs izgatavot papīra vējdzirnaviņas, ērtu pārnēsājamo kabatas lukturīti vai „džoulu zagli”, kurš dod otro dzīvību jau izlietotām baterijām.

Kaļķu ielā 1 visa vakara garumā būs iespējams ielūkoties Rīgas Tehniskās universitātes izstādē „LEONARDO ĢĒNIJS”, kurā aplūkojami zinātnieku, industriālo dizaineru un amatnieku pēc Leonardo da Vinči zīmējumiem un spoguļrakstā rakstītajiem manuskriptiem darinātu ierīču un mašīnu modeļi.
Latvenergo koncerna Enerģētikas muzejā, Andrejostas ielā 8, būs iespējams ielūkoties Eduarda Krauca fotogrāfijās un enerģētikas vēstures gaitās. Uz muzeju kursēs īpaši norīkots bezmaksas autobuss.


Sīkāka informācija pasākuma PROGRAMMĀ !

Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas atbalstīts un finansēts projekts, kuru realizē Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) sadarbībā ar Latvijas augstskolām, zinātniskajiem institūtiem un muzejiem. Pasākums Latvijā noritēs jau septīto gadu pēc kārtas. Ar šo pasākumu Latvija iekļaujas to daudzo Eiropas valstu – Eiropas Zinātnieku nakts organizētāju skaitā, kuras septembra nogalē organizē dažādus pasākumus vairāk kā 200 Eiropas pilsētās, lai atraktīvā veidā skaidrotu zinātnes sasniegumus un ļautu ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos.

Informāciju sagatavoja:

Arita Krēsliņa
RTU Studentu parlamenta
Zinātnes nodaļas vadītāja
arita.kreslina@rtusp.lv