Kas ir Latvijas Universitātes FabLab?

Photo 01.10.13 09 11 35Latvijas Universitātes FabLab ir atvērta tipa prototipēšanas darbnīca, kur uzņēmēji, izgudrotāji, hobijisti, praktiski cilvēki, inženieri un ideju autori var materializēt savas idejas fiziskā objektā. Atvērta tipa prototipēšanas darbnīca nozīmē to, ka tā ir pieejama visiem gribētājiem un tajā var izgatavot produkta prototipus vai atsevišķas detaļas izmantojot FabLab pieejamos instrumentus un materiālus.

Kas atrodas FabLab darbnīcā?

Šajā brīdī ir pieejamas 2 iekārtas:

  • 3D printeris – Makerbot replicator 2. Drukas apjoms – 25 x 16 x 15 cm. Drukas materiāls – PLA plastika.
  • Lāzergriezējs – Full Spectrum 5th generation Hobby Laser 45w. Griešanas un gravēšanas maksimālais izmērs – 50,8 x 30,48 cm. Materiāli griešanai,gravēšanai – organiskais stikls (PMMA), koks, citi viegli apstrādājami materiāli, no kuriem neizdalās kaitīgi tvaiki vai nav ugunsnedroši lāzergriešanai.

BILDES NO FABLAB DARBNĪCAS.

Cik maksā FabLab darbnīcā esošo iekārtu izmantošana?

Lai izmantotu FabLab pieejamās iekārtas vispirms ir nepieciešams iepazīties ar pašu FabLab un to kā lietot iekārtas – no idejas sagatavošanas līdz realizācijai. Šim nolūkam cilvēkiem, kuri ir jauni FabLab darbnīcā, FabLab organizē 3 stundu ievada kursu jeb pamata apmācību. Apmācības kurss tiek organizēts vienu reizi mēnesī (sestdienā no 10.00 – 13.00). Par tuvāko apmācības kursa datumu jautājiet zvanot vai rakstot uz e-pastu. Pēc apmācības kursa mēs esam pārliecināti, ka spējat patstāvīgi apieties ar iekārtām un izmantot FabLab.

Cenas:

  • Pamata apmācības kurss (obligāts pirmās reizes apmeklētājiem) – 20 EUR
    Informācija par iekārtām, programmatūru, CAD faila formātiem un dažādiem paņēmieniem , lai izmantojot iekārtas Jūs spētu gūt vislabāko rezultātu. Stāstīts tiks par parametriem, kas ietekmē kvalitāti, kā arī programmatūru, kas tiek lietota, lai vadītu iekārtas. Izejot šo kursu cilvēks gūs jaunas ideja un risinājumus, kā arī viņam tiek dots plašāks redzejums par tehnoloģiju sniegtajām iespejām dizainā, mākslā, inženierzinātnēs, arhitektūrā, u.c.
  •  
  • 3D printera izdruka (ar mūsu materiālu) – 4,5 EUR par stundu.
  • Lāzergriezēja izmantošana (ar jūsu materiālu) – 10 EUR par stundu.

Piemēram, šis zobrats (60mm diametrā, 11mm biezums) tika izgatavots ar vidēju kvalitāti 35 minūšu lalikā.

Kā pieteikties?

Ja esat jauns FabLab lietotājs sazinieties ar mums, lai vienotos par apmācības kursa laiku.

Izmantot jebkuru iekārtu ir iespējams katru piektdienu no plkst. 09.00 – 19.00. Lai rezervētu kādu no iekārtām rakstiet uz e-pastu – fablab@lu.lv. E-pastā norādiet laiku, kad vēlaties izmantot attiecīgo iekārtu, kā arī nedaudz par to, ko vēlaties darīt.

Ja vēlaties apskatīt FabLab, mēs iesakām labāk pirms tam sazināties ar mums, jo lielāko daļu laika esam diezgan aizņemti.

Pieteikšanās:

FabLab vadītājs: Krišs Līdumnieks

E-pasts: fablab@lu.lv

Tālr. 25651327