Lattelecom Technology IT olimpiāde ir noslēgusies

Lattelecom Technology IT olimpiāde ir noslēgusies, kurā ar ļoti labiem panākumiem piedalījās arī komanda no RTU. Sīvā konkurencē 1.kursa DITFi – Anatolijs Gorbunovs un Dmitrijs Vecgailis izcīnīja godpilno 2. vietu!

IT olimpiādes mērķis bija padziļināt skolēnu un studentu interesi par programmēšanu .NET vidē, attīstīt prasmi strādāt komandā, noskaidrot spēcīgāko komandu starp dalībniekiem, kā arī ļaut skolēniem un studentiem apliecināt sevi un sacensties, risinot dažādus programmēšanas uzdevumus, kas pietuvināti reālajai programmētāja ikdienai. Olimpiāde risinājās divās kārtās – kvalifikācijas kārtā un fināla kārtā.

it_olimpiade2.jpg
RTU komanda Minskā, ACM sacensībās (2006. gada novembris).
No labās puses: Dmitrijs, Anatolijs, Agnis Liukis.


Anatolijs un Dmitrijs pārstāvēja komandu ar nosaukumu „MOPKOBKA”, kā paši puiši stāsta, tad, komandas nosaukums nācis vēl no vidusskolas: „Šaurās 96. vidusskolas informātiķu aprindās MOPKOBKA nozīmē bonusu par labi veikto darbu. Senajos laikos (2001. – 2005. gados) tā bija imaģinārā balva, ko Viktors Sokolovs dāvināja skolēniem.”

„Pavisam Olimpiādē mums piedāvāja četrus uzdevumus, divi – pirmā sacensību dienā, un tik pat otrajā. Piedāvāti uzdevumi bija ļoti līdzīgi uzdevumiem, kurus jārisina programmētajiem ikdienā, īpaša uzmanība tika pievērsta jaunajam .NET tehnoloģijām, datu bāzēm un WEB aplikācijām,” par olimpiādes norisi stāsta Dmitrijs.

Sacensības bija noorganizētas augstā līmenī un paši dalībnieki apmierināti ar sacensību tehnisko organizāciju. Par interesantāko uzdevumu abi DITFi vienbalsīgi atzina ar nosaukumu „Labirints”, kur bija jāuzraksta algoritms, kas sacenšas ar pārējo komandu risinājumiem. „Cik es zinu, visas komandas rakstīja nedeterminētus algoritmus, un tāpēc bija ļoti interesanti skatīties, kā tie cīnās viens ar otru,” stāsta Anatolijs.

Sacensībās neiztikt arī bez piedzīvojumiem, tā par uzdevumu „Darbs ar klientu”, kurā no kāda klienta bija jānoskaidro viņa vēlmes sistēmai, kuru viņš vēlās pasūtīt no dalībniekiem, Anatolijs stāsta: „Klients gribēja nedaudz. Īstenībā viņš pats nezināja, ko viņš grib (tā bija izdomāts pēc scenārija). Kad līdz risinājumu nodošanas palika dažas minūtes, manā vājajā prātā beidzot nonāca fakts, ka mums ir gatavs ne vairāk par 19% no tā, ko viņš gribēja. Pēc tam uzdevumu analīzē mums paskaidroja, kā klientam uzreiz vajadzēja pateikt, ka viņš dod nereālus plānus :). Tik un tā, vainīgs ir manu smadzeņu inertums.”

Piedaloties olimpiādē, abi puiši esot gan jauki pavadījuši laiku, gan ieguvuši daudz jauna, stāsta Dmitrijs: „Uzzinājām daudz jauno par .NET tehnoloģijām, ieguvām pieredzi strādāt komandā (lai gan mums bija tikai 2 komandas dalībnieki).” Savukārt Anatolijs: „Atiet kaut maz no rutīnas un atklāt kaut ko jaunu – tas ir brīnišķīgi! Nākošgad gribētos piedalīties arī.”