Studentu fotokonkurss – „IEKADRĒ TAUTAS ATTĪSTĪBU! Cilvēkkapitāls. Attīstības vizualizācija.”

LU Sociālo zinātņu fakultāte (SZF), Sociālo un politisko pētījumu institūts (SPPI) rīko studentu fotogrāfiju konkursu „IEKADRĒ TAUTAS ATTĪSTĪBU! Cilvēkkapitāls. Attīstības vizualizācija.” Konkursā aicināts pieteikties ikviens students. Labākie autoru darbi tiks izmantoti SPPI izdevuma „Latvija. Pārskats par tautas attīstību 2006/2007. Cilvēkkapitāls” vizuālajā noformējumā un tā informatīvajos pasākumos. Darbu iesniegšanas laiks – 1.jūnijs.

Iespējamā fotogrāfiju tematika ir ļoti plaša, jo tautas attīstība aptver visas cilvēka dzīves jomas: mājokli, darba vidi, uzņēmējdarbību, dzīves vietu, izglītību, veselību, ienākumus, sociālos pakalpojumus, kultūru, attiecības starp cilvēkiem un daudz ko citu. Konkursa rīkotāji rosina studentus radoši parādīt cilvēku spējas, ieceres, praktisko rīkošanos un sadarbību dzīves uzlabošanā, turklāt kļūt par vizuālā noformējuma autoriem.

Īpaši ieteicams veidot foto stāstus, sašaurinot tēmu līdz kādam sev interesantam un aktuālam jautājumam par tautas attīstību. Foto stāstam vajadzētu izdomāt virsrakstu un fotogrāfijas papildināt ar īsiem komentāriem.

Darbus vērtēs SPPI un LU SZF kopīga žūrijas komisija. Tiks vērtēta tautas attīstības procesu foto ilustrāciju dziļdomība, radoša pieeja tautas attīstības izpausmju un norišu dokumentēšanā un vizuālajā komunikācijā.

Foto konkurss tiek rīkots jau otro reizi ar mērķi iegūt interesantu un atbilstošu materiālu Pārskata par tautas attīstību noformēšanā. „Latvija. Pārskats par tautas attīstību (2006/2007)” būs pirmais šāds ziņojums, par kura sagatavošanu un finansēšanu pilnībā atbildīgs LU SZF SPPI. Līdz šim izdevumus publicējusi ANO attīstības programma UNDP. No 2004. gada beigām par pārskata izdošanu un izplatīšanu sabiedrībā pilnībā atbildīgs ir LU Sociālo un politisko pētījumu institūts sadarbībā ar Liepājas Pedagoģijas Akadēmiju, Latvijas Lauksaimniecības Universitāti, Daugavpils Universitāti, Vidzemes Augstskolu un citiem partneriem.

Pirmie TAP Latvijā pievērsās pārejas procesa analīzei, turpmākie – vērtēja ekonomiskās, politiskās un sociālās sistēmas pārkārtojumu iespaidu uz tautas attīstības procesiem, cilvēkdrošību, indivīda, valsts un privātā sektora partnerību, sociālo vienotību. Latvijā pēdējo 10-15 gadu laikā ir notikuši būtiski sabiedrības ekonomisko, sociālo un politisko struktūru pārkārtojumi un TAP ir sekojuši tam, lai šie procesi noritētu indivīda attīstības interesēs.

Reģionālās attīstības skatījums caur rīcībspējas prizmu rosināja pievērsties sociālās aktivitātes nesēja – darboties spējīga (zināšanas, prasmes, iemaņas) un darboties griboša (rīcībspēja, motivācija) cilvēka veidošanās nosacījumiem mūsdienu Latvijā.

Foto konkursa prasības

Fotostāstam jābūt ne garākam par 8 fotogrāfijām; ja atsevišķas fotogrāfijas, tad var iesniegt līdz 5 fotogrāfijām. Fotogrāfijas var būt fotografētas ar digitālo kameru vai parasto kameru un pēc tam ieskanētas. Fotogrāfijas jāiesniedz jpg formātā ierakstītas CD ROM. Fotostāsta nosaukums un fotogrāfiju komentāri tajā pašā CD ROM jāieraksta word failā, pie katra komentāra norādot attiecīgā jpg faila nosaukumu. Uz diska (vai diska vāciņa) jānorāda autora vārds, uzvārds, augstskola, studiju programma, kurss, tālruņa numurs un jāuzraksta arī piebilde- SPPI fotokonkursam. Fotogrāfijām jābūt vismaz 300 dpi un 1500 x 1300 pix lielām.

Darbi iesniedzami līdz šī gada 1.jūnijam LU Sociālo zinātņu fakultātes dekanātā (224. kabinetā), ieliekot Sociālo un politisko pētījumu institūta (SPPI) vēstuļu kastītē vai arī nosūtot pa pastu uz adresi Sociālo un politisko pētījumu institūtam, Lomonosova ielā 1A Rīgā LV- 1019.
Visi iesniegtie darbi kļūst par SPPI īpašumu.

Jautājumi? Ieva Zlemeta (Ieva.Zlemeta@lu.lv vai 7089867).