Rīgas Tehniskā universitāte aicina apmeklēt Zinātnieku nakti

RTU_Zinatnieku_nakts_201327. septembrī Latvijā un visā Eiropā notiks tradicionālā «Zinātnieku nakts 2013». Šogad Zinātnieku nakts aktivitātes tematiski ir saistītas ar ūdeni, dodot ieskatu tā daudzveidīgajā pielietojamībā. Arī šogad aicinām apmeklēt Zinātnieku nakts pasākumus mūsu fakultātēs, institūtos, laboratorijās un Zinātniskā bibliotēkā.

Ūdens inženierijas un tehnoloģijas katedras speciālistu pavadībā būs iespējams izstaigāt un ielūkoties ūdens pētniecības laboratorijā; apskatīt unikālas iekārtas, ko izveidojuši zinātnieki, un uzzināt par aktuālākajiem pētījumiem; ieraudzīt, kā strādā ūdens attīrīšanas un piegādes sistēmas un  aplūkot arī ūdens mikroorganismus; varēsi piedalīties eksperimentu demonstrācijās Ūdens aktivitāšu centrā un Hērona strūklakas darbnīcā varēsi izpētīt un eksperimentēt ar hidrauliskās mehānikas principiem, izveidojot pats savu sengrieķu matemātiķa un fiziķa Hērona strūklaku. Plūdu istabā būs unikāla iespēja iepazīties ar pētniecības platformu plūdu monitoringam, uzzināt, kāpēc mēdz applūst Rīga un kā modelē īstu plūdu karti. Vai zināji, ka ūdenim ir savs ūdens cikls un kāpēc ūdens ir vērtīgāks par zeltu? RTU sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju demonstrēs filmas par ūdeni, skaidros, kādas problēmas pasaulē rodas, ja nav pieejams dzeramais ūdens un kas ir pasaules ūdens krīze. Ieklausies, kļūsti zinošs un saudzē!

 

Ja esi vecumā līdz 10 gadiem un vēlies izprast ūdens brīnumaino pasauli un tās daudzveidību, nāc  ciemos uz Āzenes ielu 18, lai kopā ar Arhitektūras fakultātes studentiem  un Lupatiņiem, kuri arī turpat mazgāsies, uzzīmētu un izveidotu pagājušās saulainās vasaras piedzīvojumus  upes vai jūras krastā. Bet varbūt pasapņo par nākamās ziemas priekiem, un ūdens lāses pārvērtībām ziemas salā.

 Šogad esam ieguvuši vēl vairāk draugu, kas ar prieku uzņems bērnus un viņu vecākus no visas Latvijas. Sadarbībā ar UNESCO Asociēto skolu projektu un SIA «Rīgas ūdens» dosim iespēju vairākām Latvijas skolām apmeklēt vienu no ievērojamākajiem ūdensapgādes muzejiem Eiropā. Vecās Baltezera ūdens sūknētavas telpās iekārtotais muzejs dibināts 1988. gadā, un tā eksponāti ļauj izsekot Rīgas ūdenssaimniecības attīstībai no viduslaikiem līdz pat mūsdienām. «Latvenergo» koncerna Enerģētikas muzejā jums būs iespēja apskatīt ceļojošo izstādi «Ķeguma HES – Latvijas enerģētikas lepnums» un muzeja krātuves, noskatīties dokumentālo filmu «Kā tapa Ķeguma spēkstacija. Kārļa Dumbrāja atmiņas». Muzeja teritorijā varēs piedalīties eksperimentos ar «Fizmix» un radošajās darbnīcās, iegūt informāciju par ūdens izmantošanu  mājsaimniecībā un vērot īpašus gaismas objektus. Savukārt gan «Jūrmalas ūdens», gan Jūrmalas pilsētas muzejs sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju un Latvijas ūdensapgādes un kanalizācijas uzņēmumu asociāciju atvērs durvis, lai bērni ieraudzītu un izzinātu Jūrmalu gan no ūdens apgādes, gan kultūrvēsturiskā viedokļa.

 

Vairāk info: www.rtu.lv