Fizmatdienas 2010

Kā ik gadu, arī šogad Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes studenti un pasniedzēji gatavojas jau par tradīciju kļuvušajiem fakultātes svētkiem – Fizmatdienām 2010. Šis gads ir īpašs, jo Fizmatdienām aprit 40 gadi, kopš tās tikušas organizētas. Šogad tās notiks laikā no 23. aprīļa līdz 3. maijam, pulcējot fakultātes studentus un pasniedzējus dažādās aktivitātēs – zinātniskajā konferencē, gājienā, sporta pasākumos, talkā, laivu braucienā un citos.

Fizmatdienas aizsākās jau tālajā 1970. gadā, kad Fizmatu telpas atradās vēl Latvijas Universitātes (LU) galvenās ēkas 3. stāvā. Toreiz Fizmatdienas bija vienas dienas pasākums, kas ietvēra sevī katra kursa vai grupas prezentāciju vai aktivitāti visas dienas garumā galvenās ēkas 3. stāvā, kas tika nosaukts par “Fizmatu zemi”. Vakars noslēdzās ar ballīti, kas vēl pēc tam ilgu laiku esot turpinājusies kopmītnēs.

40 gadu laikā Fizmatdienas ir kļuvušas par 11 dienu pasākumu kopumu, kas sevī ietver visdažādākās aktivitātes, sākot no pavisam nopietniem pasākumiem kā zinātniskā konference, Zinātnes kafejnīca, dažādiem sporta pasākumiem – Sporta diena, Spēļu nakts un zolītes turnīrs, Comer svaigs turnīrs, kā arī tradicionālais Fizmatu gājiens un pēdējos gados par tradīciju kļuvusī Sadziedāšanās, Atklāšanas pasākums, talka, Personību vakars, Filmu vakars, Fizmatdienas noslēdzot ar ilgi gaidīto Laivu braucienu.

Fizmatdienas aizsāksies ar zinātnisko konferenci “Developments in Optics and Communications” (DOC), kas kopumā ilgs no 23. līdz 25. aprīlim. Konferenci kopīgi organizē Starptautiskās lietišķās optikas biedrības (SPIE) LU studentu nodaļa un Amerikas optikas biedrības Latvijas studentu nodaļa. Konferencē dažādu līmeņu studentiem ir iespēja prezentēt savu pētījumu rezultātus, kas lielai daļai ir bakalaura, maģistra vai cita kvalifikācijas darba pamatā. Šogad konferencei ir reģistrējušies 53 dalībnieki no 6 valstīm.

23. aprīlī Fizmati oficiāli iesāks 11 dienu ilgās svinības ar tradicionālo Fizmatu sadziedāšanos un gājienu no LU galvenās ēkas līdz Fizmatu tagadējām mājām – Zeļļu ielai 8. Gājienā, kā ierasts, piedalās gan studenti, gan pasniedzēji, viscaur oranžā tērpti, dziedādami un dažādus saukļus saukdami mērojot ceļu līdz savai fakultātei. Tās pašas dienas vakarā notiks arī oficiālais Atklāšanas pasākums.

24. aprīlī paredzētas dažādas sportiskas un izklaidējošas aktivitātes – Sporta diena un Spēļu nakts un zolītes turnīrs. Sporta dienā Fizmati var veidot komandas un piedalīties dažādās stafetēs, kā arī individuāli parādīt savas spējas. Savukārt vakarā plānota Spēļu nakts un zolītes turnīrs, kur dalībniekiem visas nakts garumā būs iespēja sacensties kāršu spēlē zolītē vai arī vienkārši labi pavadīt laiku, spēlējot dažādas galda spēles.

26. aprīlī Fizmati pulcēsies fakultātes apkārtnē, lai koptu, tīrītu, krāsotu un visādi citādi uzlabotu gan to, gan arī pašu fakultāti un kopmītnes. Paredzēta gan soliņu krāsošana, gan kociņu stādīšana un daudz kas cits, kas padarīs Fizmatu uzturēšanos savā fakultātē un tās apkārtnē daudz patīkamāku. Pēc talkas paredzēta desiņu cepšana, kā arī Filmu vakars.

Pēdējos gados par tradīciju kļuvis arī Comer svaigs turnīrs jeb datorspēles Counter Strike modificētā versija, kur cīņa notiek fakultātes teritorijā. Šogad tas norisināsies 27. aprīlī LU galvenajā ēkā. Pēc vienu dienu garas atpūtas 29. aprīlī LU kafejnīcā AMICA notiks Zinātnes kafejnīca, kur šoreiz tēma būs par lāzeriem – tiem šogad aprit 50 gadi, kas ir tikai par 10 vairāk nekā Fizmatdienām.

Katru gadu Fizmati labprāt klausās fakultātes absolventu, kas nu kļuvuši par sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, stāstos par to, kā ir bijis studēt pirms vairākiem gadu desmitiem, kā izjokoti pasniedzēji, špikots eksāmenos un kā pavadīts brīvais laiks. 30. aprīlī notiks Personību vakars, kur būs iespēja satikt Fizmatu personības, uzdot jautājumus un aprunāties ar šiem cilvēkiem. Pasākuma noslēgumā tiks apbalvots arī titula Gada Fizmats ieguvējs – students, kas šī mācību gada laikā sevi pierādījis kā izcilu mācībās, zinātniskajā darbībā un sabiedriskajā dzīvē.

Fizmatdienas, kā ierasts, noslēgsies ar Laivu braucienu, kas šogad norisināsies no 1. līdz 3. maijam pa Salacu. Laivu brauciena laikā tiks noskaidrots arī titula Gada aktīvists ieguvējs. Tāpat Laivu braucienā ik gadu notiek dažādas aktivitātes – nakts trase, Zupmeistara kauss, sacensības ar laivām un daudz kas cits.

Fizmatdienu 2010 organizatori pateicas atbalstītājiem – Reklāmdrukai, Valsts Papīru spiestuvei, Rīgas Zīmogu fabrikai, Accenture, Alpine Pro, Pludmales sporta centram „Brazīlija”, Adugam, Torley šampanietim un Contex, kas, neskatoties uz finansiālo situāciju valstī, atbalstījuši „Fizmatdienas 2010”. Uz tikšanos „Fizmatdienās 2010”!

Informāciju sagatavoja:

Inga Saknīte (29162679, inga.saknite@fizmati.lv)

Papildus informācija:

Valdis Zuters (26666174, valdis.zuters@fizmati.lv)

www.fizmatdienas.lv

www.fizmati.lv